Kelebihan Minyak Zaitun Pada Kulit Wajah

7 Punca Jerawat Badan
October 29, 2016

Kelebihan Minyak Zaitun Pada Kulit Wajah

KELEBIHAN MINYAK ZAITUN PADA KULIT WAJAH

Banyak yang memperolehi manfaat dari minyak zaitun sebagai tambahan dalam menjalankan proses membaik pulih kulit muka. Minyak zaitun merupakan hasil dari ekstrak buah atau biji zaitun, yang telah di proses menjadi minyak.

Namun, tahukah anda manfaat lain dari minyak zaitun?

Berikut ini manfaat dari minyak zaitun untk kecantikan :

1. Mengatasi kulit Jeragat

Manfaat pertama dari minyak zaitun adalah minyak zaitun membantu anda mengatasi masalah kulit bermasalah seperti Jeragat yang melanda diri anda. Biasanya kulit berjeragat terjadi karena kulit kering dan kekurangan nutrisi. Dengan manfaat minyak zaitun untuk kecantikan kulit, maka anda akan dapat segera mengatasi masalah yang sangat mengganggu penampilan anda sehingga kini.

2. Melembabkan kulit wajah

Kulit wajah yang kering merupakan salah satu hal yang dapat mengurangi kecantikan diri anda. karena itu, anda harus menggunakan minyak zaitun pada wajah anda dan memberikan effect yang amat baik dan menjaga kelembaban kulit wajah anda.

3. Menjaga kelembaban kulit secara menyeluruh

Tidak hanya pada wajah, minyak zaitun ternyata juga dapat dimanfaatkan untuk melembabkan kulit secara menyeluruh. Kulit wajah yang kering akan sangat mengganggu penampilan anda, kerana itu ianya akan menimbulkan kulit yang kasar.

4. Menjaga kesihatan kulit secara baik

Minyak zaitun juga memiliki kandungan nutrisi yang sangat penting bagi kesihatan kulit anda. perlu diingat, kulit memerlukan bahan yang baik untuk kesihatan.

5. Membuang sel kulit mati

Salah satu masalah yang mengganggu penampilan kulit wajah anda ialah sel kulit mati, untuk menghilangkan sel kulit mati ini, anda dapat memanfaatkan minyak zaitun. Dengan bahan minyak zaitun ini akan membuang sel kulit mati, maka kulit anda akan menjadi :

Lebih cerah
Lebih halus
Semakin berseri
Semakin cantik

6. Mencerahkan dan menyegarkan kulit wajah

Minyak zaitun mampu memberikan kesan yang baik dan menyegarkan utk merawat kulit anda, khususnya pada kulit wajah. Dengan menggunakan manfaat minyak zaitun untuk kecantikan wajah, maka kulit akan dapat merasakan kesegaran, dan kesan nya adalah mampu mencerahkan wajah anda. Ketika wajah anda sudah cerah dan berseri, maka secara fleksibel, kecantikan akan terus menyerlah secara semula jadi dari dalam kulit wajah anda, yang pastinya akan meningkatkan keyakinan tersendiri pada diri anda.

7. Menghilangkan tanda tanda penuaan, terutama pada bahagian wajah.

Masalah kecantikan lainnya yang sering menjadi perhatian dari para wanita adalah masalah penuaan atau aging. Biasanya, penuaan atau aging ini menunjukkan gejala – gejala seperti:

Kulit terasa kering dan kasar
Kulit berkerut

Dengan menggunakan minyak zaitun, maka anda dapat mencegah tanda-tanda penuaan yang muncul pada kulit wajah anda. Ada satu cara manfaat minyak zaitun untuk mencegah penuaan, iaitu :

Sapukan pada bagian kulit yang mengalami masalah penuaan.

8. Menghilangkan lingkaran gelap bawah mata

Minyak zaitun juga memiliki manfaat yang sangat baik untuk menghilangkan lingkaran gelap bawah mata. Lingkaran gelap bawah mata sangat tidak baik terhadap kecantikan kulit wajah anda, kerana susah untuk ditutupi dengan menggunakan make up. Namun dengan menggunakam minyak zaitun secara teratur, maka lingkaran gelap bawah mata akan dapat di hilang kan dengan baik, dan mengembalikan kecantikan asli wajah anda.

Cantik tidak hanya dapat dilihat dari segi kulit yang sihat, namun ianya juga harus dilihat dari pola pemakanan atau pola diet yang betul dan seimbang.

Tak perlu risau atau susah utk mencari produk yang sesuai utk masalah kulit wajah, bahkan ianya mampu memulihkan kulit anda dari sebarang gangguan masalah kulit wajah, seperti ” Mylea Freckles Serum ” 20 bahan aktif yang digunakan dalam serum ini mengandungi ramuan yang khas dan dari alam semulajdi yang sangat baik utk kulit wajah idaman anda.

Tumbuhan istimewa Buah Zaitun juga seringkali disebut dalam Al quran

Antara khasiat dan kelebihan buah zaitun mesti kita terokai dan cari sendiri..

An-Nuur ayat 34-42 Ayat 34 : “Dan sungguh, Kami telah menurunkan kepada kamu ayat2 yang memberi penjelasan, dan contoh2 dari orang2 yang terdahulu sebelum kamu dan sebagai pelajaran bagi orang2 yang bertaqwa”

Ayat 35 : “Allah (pemberi) cahaya (kepada) langit dan bumi. Perumpamaan cahayaNya, seperti sebuah lubang yang tidak tembus yang di dalamnya ada pelita yang besar. Pelita itu di dalam tabung kaca, (dan) tabung kaca itu bagaikan bintang yang berkilauan, yang dinyalakan dengan minyak dari pohon yang diberkahi, (yaitu) pohon zaitun yang tumbuh tidak di timur dan tidak pula di barat, yang minyaknya (saja) hampir2 menerangi, walaupun tidak di sentuh api. Cahaya di atas cahaya (berlapis-lapis), Allah memberi petunjuk kepada cahayaNya bagi orang yang Dia kehendaki, dan Allah membuat perumpamaan2 bagi manusia. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu”

Cahaya biasanya panas, tapi di ayat ini Allah mennerangkan bahawa buah zaitun mampu memberikan cahaya yang luar biasa tanpa menggunakan kepanasan atau api. Sedangkan kita tahu, kita semua telah mempelajari semasa di sekolah, proses fotosintesis dibantu oleh cahaya matahari yang berasal dari energi yang panas sedangkan buah zaitun dapat menghasilkan cahaya tanpa Kepanasan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat