KESAN OBESITI TERHADAP KESIHATAN (GENERAL)

BAGAIMANA LEMAK BOLEH BERBENTUK
January 30, 2022
KESAN OBESITI KEPADA KESUBURAN
January 30, 2022

KESAN OBESITI TERHADAP KESIHATAN (GENERAL)

Bila sebut pasal obesiti, kita dah boleh tahu yang ia berkait dengan susuk tubuh yang besar dan gempal. Obesiti bermaksud keadaan seseorang yang memeliki lemak yang berlebihan dalam badan sehingga boleh menyebabkan kesan yang buruk terhadap kesihata. Jadi, dalam artikel ini, saya ingin berkongsi dengan pembaca tentang kesan obesiti terhadap kesihatan.

  1. Penyakit kencing manis

Sedia maklum yang penyakit kencing manis ni memang berkait rapat dengan obesiti. Pengambilan gula secara berlebihan dan kurangnya aktiviti senaman boleh menyebabkan obesiti. Ini kerana pengambilan gula secara berlebihan boleh menjejaskan platelet darah.

2. Mudah kena sakit jantung.

Orang yang ada obesiti mudah menghidap serangan jantung. Lemak yang tebal boleh menyebabkan saluran darah tersumbat dalam organ tubuh, kemudian badan tidak dapat oksigen yang cukup. Biasanya, mereka yang ada obesiti dan ada BMI dalam 25 ke atas mudah terdedah dengan serangan jantung, mati mengejut, sakit dada, dan denyutan jantung yang tidak normal.

3. Mudah mendapat kanser

Orang yang terkena obesiti juga boleh terdedah dan mendapat kanser seperti kanser lining terus, kolon, gall bladder, prostat, buat pinggang, breast kanser, dan postmenopausal.

4. Emosi yang kurang stabil

Badan akan menjadi besar disebabkan obesiti. Hal ini menyebabkan seseorang individu itu yang obesiti mengalami gangguan emosi dan berasa tidak yakin dengan dirinya kerana menganggap dirinya tidak menarik.

Antara cara untuk merawat obesiti ialah dengan mengambil ubat-ubat atau supplement tambahan seperti minuman Dream Curve yang dikeluarkan oleh Mylea dan berfungsi untuk mengenyangkan dan membantu mengurangkan berat badan.

Bagi sesiapa yang berminat untuk mendapat produk ini boleh mendapatkan dengan ejen Mylea yang sah diseluruh Malaysia, website (www.mylea.my), ataupun HQ Mylea di Pusat Komersial Cabang Tiga, Kuala Terengganu (09-622 2450/ 016-3744029)

Comments are closed.