JENIS-JENIS OBESITI

KESAN OBESITI KEPADA KESUBURAN
January 30, 2022

JENIS-JENIS OBESITI

Obesiti adalah keadaan apabila lemak berlebihan terkumpul sehingga boleh membahayakan kesihatan. Ia adalah berat badan berlebihan mengikut BMI (Indeks Jisim Badan) lebih daripada 30. Orang ramai juga sering keliru antara menjadi gemuk dan obes.

 Antara jenis-jenis obesity adalah

1. OBESITI MAKANAN

Obesiti makanan sering berlaku di dunia. Ia disebabkan pengambilan makanan dan gula yang berlebihan dalah sehari. Untuk mengurangkan berat badan disebabkas obesiti makanan, anda perlu mengurangkan kadar makanan dan bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

2. KEGEMUKAN AKIBAT BERASA CEMAS

Jenis kegemukan ini adalah disebabkabn anxiety, stress dan dipresi. Seseorang yang mempunyai masalah ini sering mempunyai tabiat suka makanan manis. Jadi bagi mengurangkan masalah ini, perkara paling penting perlu dibuat adalah mengawal anxiety dengan melakukan aktiviti fizikal yang boleh menghilangkan stress.

3. KEGEMUKAN GLUTEN

Biasanya terjadi kepada wanita yang mengalami peningkatan usia, menopause dan yang mempunyai hormone yang tidak seimbang. Untuk kurangkan masalah ini, penting untuk menghindari dari duduk yang terlalu lama, merokok dan minum alcohol, dan keraplah melakukan  senaman.

4. KEGEMUKAN DISEBABKAN METABOLISMA

Orang yang mempunyai perut buncit, mengumpulkan lemak di tengah bahagian badan. Kegemukan ini berlaku biasanya kepada mereka yang meminum alcohol dan mempunyai masalah pernafasan.

5. OBESITI ATEROGENIK

Insulin merupakan sejenis hormon penting yang berfungsi mengawal paras gula darah dan mengubah tenaga makanan menjadi lemak.

 Sewaktu aktiviti pencernaan berlangsung, insulin akan merangsang sel otot, lemak dan juga hati untuk menyerap glukosa. Ia akan berfungsi sebagai tenaga tubuh dan juga simpanan lemak.

 Namun begitu, obesiti disebabkan kerintangan insulin biasa berlaku kerana sel tubuh tidak dapat mengeluarkan glukosa ini daripada darah disebabkan pengambilan lebih banyak kalori ketika makan.

                Kesannya, tubuh menyerap terlalu banyak glukosa, ini yang kemudiannya menyebabkan peningkatan berat badan. Apabila ia tidak dikawal, maka obesiti lebih mudah berlaku.

                Memang ramai pembaca disini kurang mempunyai masa untuk mengawal makanan atau melakukan aktiviti riadah kerana terlampau sibuk dengan kerja atau urusan harian. Jangan risau semua, anda boleh mengamalkan produk Mylea iaitu Dream Curve yang terbukti dapat mengawal berat badan sekaligus dapat merialisasikan bentuk badan idaman para wanita di luar sana.

                Ini kerana, kami telah mendapat banyak testimoni keberkesanan Dream Curve dari para pelanggan kami. Bagi sesiapa yang berminat untuk mendapat Dream Curve boleh dapatkannya denga ejen Mylea yang sah diseluruh Malaysia, Website (www.mylea.my) ataupun HQ Mylea di Pusat Komersial Cabang Tiga, Kuala Terengganu (09-622 2450 / 016-374 4029). 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *